Ce reprezintă cerealele intergale?

Atunci când privești din perspectiva nutrienților, cerealele integrale reprezintă mai mult decât fibre, ele fiind mult mai hrănitoare decât cerealele rafinate. Cerealele integrale oferă un “pachet complet” de beneficii pentru sănătate; acesta este distrus în momentul în care măcinăm și rafinăm boabele.

Din fiecare bob se obțin cereale integrale. Un bob se consideră cereală integrală numai dacă are cele trei părți intacte:

  1. Tărâțele = fibre, vitamine, minerale
  2. Endospermul = carbohidrați și vitamine
  3. Germenul = proteine, vitamine, minerale și antioxidanți

*Sursă

Prin măcinare se îndepărtează cea mai mare parte din tărâțe și germeni, lăsând doar endospermul moale, ușor de digerat. Fără tărâțe (fibrele din tărâțe) boabele sunt mai ușor de mestecat, dar cu cât procesăm mai mult boabele, cu atât mai mult ii scadem calitatea nutrițională. În urma rafinării grâului se obține o faină pufoasă, acest proces eliminând mai mult de jumătate din vitamina B prezentă în bobul de grâu, 90% din vitamina E și aproape toate fibrele**.

**Sursă

54-57% dintre consumatori sunt de acord că aportul de cereale integrale și fibre este important pentru sănătatea și bunăstarea lor.*

Pâinea este de departe cea mai importantă sursă de cereale integrale în dieta consumatorilor și 64% dintre consumatori susțin că aleg întotdeauna sau foarte des pâinea din cereale integrale.*

Ce sunt alimentele din cereale integrale?

Alimentele din cereale integrale (inclusiv făina integrală) sunt definite diferit în UE și nu există nicio legislație privind etichetarea cerealelor integrale la nivelul UE. De exemplu, în Danemarca și în Suedia, pentru ca un aliment să fie caracterizat ca aliment ce conține cereale integrale, este necasar să fie compus din cel puțin 50% substanță uscată din ingrediente din cereale integrale. În Țările de Jos, toată faina trebuie obtinuță din cereale integrale pentru ca pâinea să fie etichetată ca fiind din cereale integrale. În Germania, pâinea integrală trebuie sa conțină cel puțin 90% cereale integrale. În Regatul Unit și în SUA alimentele din cereale integrale trebuie să conțină cel putin 51% din gramajul produsului, ingrediente din cereale integrale.

Bunătatea cerealelor integrale

Cerealele integrale au gust bun

Tehnologii lucrează constant pentru a îmbunătați profilul nutrițional al pâinii și al produselor noastre de tip fast-food, prin creșterea cantității de cereale integrale și a fibrelor, reducând conținutul de sare. Totul pastrând acelasi gust grozav!

 

 

Cerealele integrale sunt hrănitoare

Cerealele integrale oferă aportul necesar în aceleași proporții în care sunt cultivate în mod natural pe câmp, aducând o combinație unică de nutrienți produselor noastre din cereale integrale.

Tărâțele conțin fibre care sunt sursa de vitamina B, cupru, zinc, magneziu și de asemenea compuși bioactivi, cum ar fi stanolii și sterolii din plante și fitoestrogeni.

Edoseprmul conține carbohidrați, proteine și cantități mici de vitamine (B) și minerale.

Germenul este plin de nutrienți – miezul semințelor este bogat în grăsimi sănătoase, vitamina E, vitamina B si unii compusi bioactivi.

Sursă

Beneficiile cerealelor integrale nu țin doar de nutriție

Alimentele bogate in fibre îmbunătățesc funcția intestinală (digestivă)* și astfel ajută sistemul digesiv. Alimentele bogate în fibre tind să fie mai puțin “calorice” ceea ce înseamnă că avem mai puține pentru acelasi volum de alimente. Acest lucru se datorează faptului că valoarea calorica a fibrelor este de numai 2kcal/g, în timp ce carbohidrații digerabili și proteinele conțin 4 kcal/g și 9kcal/g grăsimi.

* Daca produsul conține cel puțin 6g fibre de grâu, ovăz, secară sau orz la 100g sau 3 g fibre la 100 kcal.

54-57% dintre consumatori sunt de acord că aportul de cereale integrale și fibre este important pentru sănătatea și bunăstarea lor.*

Motivele cheie pentru alegerea cerealelor integrale sunt beneficiile pentru sănătate și nutriție (57%), dar 46% dintre consumatori preferă gustul cerealelor integrale.

Cerealele integrale oferă un aport nutritiv mai mare decât cerealele rafinate

Cerealele precum și alte alimente pe bază de plante consumă mai puține resurse pentru a produce în comparație cu alimentele de origine animală.

În ceea ce privește cerealele integrale, 18,6 kg de grâu echivalează cu 60 de pâini din cereale integrale (680 grame/pâine) și doar 42 de pâini albe (greutate similară).

Acest lucru se datorează faptului că procesul de măcinare a făinii rafinate îndepărtează tărâțele boabelor și straturile de germeni, ceea ce înseamnă că folosim doar 75-80% din cereale.

Când facem faină integrală folosim 100% din cereale.

Tărâțele care rămân dupa procesul de rafinare sunt bogate în minerale și își păstrează beneficiile nutriționale. În multe țări, aceste tărâțe sunt folosite numai pentru hrana animalelor în timp ce, de exemplu, în tarile nordice se folosesc pentru consumul uman.

25kg de grau

Cerealele integrale sunt mai sustenabile

Cerealele precum și alte alimente de origine vegetală necesită mai puține resurse pentru a fi produse, în comparație cu alimentele de origine animală cum ar fi lactatele, ouăle și carnea. Cerealele integrale necesită mai puțină apă în comparație cu orice alt aliment pe care il consumăm, ceea ce devine o problemă importată când vine vorba de reziliență și durabilitatea la schimbarile climatice. Un studiu din 2021 a constatat ca este nevoie de doar 0,51 litri de apă pentru a produce o calorie din cereale, în timp ce o singură calorie echivalentă carnii de vită necesită 10,19 litri.

Astfel se poate argumenta că dietele care pun accentul pe o schimbare către o dietă bogată mai mult în cereale și mai puțin în carne nu este doar o alegere mai sănătoasă pentru oameni ci în același timp elibrează și povara asupra resurselor noastre de mediu.

Sursă: The National Association of Wheat Growers; wholegrainscouncil.org.

Acesta este motivul pentru care cerealele integrale au un rol semnificativ și în dieta planetară, care este bună atât pentru oameni cât și pentru planetă. În dieta planetară, aproximativ jumătate din energia zilnică ar trebui să provină din produse pe baza de plante, iar cerealele integrale ar trebui să asigure aproximativ o tremie din necesarul zilnic de energie.

Nu toate pâinile sunt la fel

Painea albă conține făină de grâu rafinată, o forma procesată a boabelor de grâu. În timpul procesarii, cele mai hrănitoare parți ale bobului de grâu sunt cernute. Acesta include tărâțele – stratul exterior al unei cereale care conține fibre, vitamina B, minerale și germenii. Germenul este miezul unei cereale care conține vitaminele B, E, fitochimice și grăsimi sănătoase.

Pâinea integrală conține tărâțe, germeni și endosperm. Aceasta înseamnă că oferă mult mai multe substanțe nutritive decât pâinea albă procesată.

Sărbătorim Ziua Cerealelor Integrale

Lantmannen Unibake susține Ziua Cerealeleor Integrale care vizează impactul cerealelor integrale în nutriție, sănătate, stare de bine și sustenabilitate. Criza climatică, pandemia Covid-19 și razboiul din Ucraina au scos în lumină importanța tot mai mare a sistemelor alimentare importante, rezistente, durabile și sănătoase. Pentru factorii de decizie politică este esential să abordeze dubla provocare de a asigura securitatea alimentară unei populații globale în creștere, asigurând în același timp o tranziție fără probleme către sisteme alimentare durabile și diete mai sănătoase. Cerealele integrale sunt cel mai bun aliat pentru a depăși aceste provocări: au un impact minim asupra mediului sunt dense din punct de vedere nutrițional și rezistente la intemperii și pot fi depozitate pe perioade lungi de timp.

De Ziua Internațională a Cerealelor Integrale, lideri din întreaga lume se vor reuni pentru a discuta despre importanța cerealelor integrale pentru a realiza sisteme alimentare durabile, sănătoase și rezistente la nivel mondial.

“Credem cu pasiune în puterea cerealelor integrale și ne-am angajat să creștem ponderea cerealelor integrale în produsele noastre pe piețele in care activam.” spune Carsten Lyngsø Thomsen, Președintele Lantmännen Unibake. În calitate de jucător de top în industria de panificație, avem obligația de a acționa responsabil. Pâinea joacă un rol important în alimentația zilnică a milioane de oameni și știm că dietele bogate în cereale integrale și fibre sunt un factor important pentru o viață sănătoasă. În plus, cerealele integrale s-au dovedit a fi o alegere durabilă atât pentru oameni , cât și pentru planetă.

Citiți mai multe despre inițiativă aici